Basisschool groep 7 & 8

Groep 7

In groep 7 begint je kind al aan de voorbereiding voor de middelbare school. Op heel veel scholen krijgen kinderen daarom al huiswerk op, om alvast een beetje te oefenen met het thuis aan de slag gaan met schoolwerk. Lees hier hoe je je kind kan helpen bij het huiswerk.

Het wordt al min of meer duidelijk welk schooltype voortgezet onderwijs je kind gaat volgen. Het zogenaamde ‘voorlopig advies’ is over het algemeen gebaseerd op het oordeel van de leerkracht en intern begeleider, en de uitkomst van de zogenaamde entreetoets. Dit is een toets die de kinderen in groep 7 (en in groep 5 en 6) maken tegen het einde van het schooljaar.

Groep 7 ook een heel druk jaar. De nadruk komst steeds meer op zelfstandig werken te liggen. Je kind moet bijvoorbeeld een werkstuk maken en een spreekbeurt en een boekbespreking houden voor de klas.

Taal in groep 7

In groep 7 leert je kind niet alleen te kijken naar de betekenis van een woord. Hij leert uit de tekst waar de moeilijke woorden in staan te destilleren wat die woorden betekenen.

Je kind moet zinnen kunnen ontleden. Persoonsvorm, gezegde en lijdend voorwerp moet hij kunnen herkennen, net als bepaling van tijd en plaats. Ze oefenen ook met het meewerkend voorwerp en het bezittelijk voornaamwoord. Leenwoorden komen aan bod: woorden die afkomstig zijn uit een andere taal. De kinderen leren werken met synoniemen, denk aan mok en beker.

Een stapje verder gaan samengestelde zinnen, met bijvoorbeeld een hoofdzin en een bijzin. Bijvoorbeeld: Sem vraagt Lotte of je vanmiddag nog komt spelen. De hoofdzin is hierbij ‘Sem vraagt Lotte’, de bijzin ‘of je vanmiddag nog komt spelen’.

Belangrijk bij spelling is het vervoegen van werkwoorden in de tegenwoordige, verleden en voltooide tijd. De onregelmatige werkwoorden (lezen/las/gelezen of lopen, liep, gelopen) moeten ze uit hun hoofd leren, maar ook de spellingsregels voor de verschillende werkwoorden, die namelijk niet allemaal vallen binnen ‘t Kofschip.

Bij schrijven komen andere soorten teksten aan bod, bijvoorbeeld een stukje voor de krant, een kort verhaal of een toneelstuk. Over teksten (op schrift, maar ook gesproken tekst) leren de kinderen kritisch zijn. Ze stellen vragen als: klopt het allemaal wat er staat? Of wat voor bedoeling heeft de zender van de boodschap gehad met de tekst?

In groep 7 wordt Engels een verplicht vak, dit krijgen ze zeker minimaal een uurtje per week (de meeste scholen hebben een methode, waarin dit al eerder start), Ze maken kennis met het leren van woordjes en hoe de taal in elkaar zit. Engels verstaan en Engels lezen gaat heel veel kinderen na groep 7 best aardig af.

Groep 8

Al heeft je kind zijn advies al op zak, en is de keuze voor de school al gemaakt, toch is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van wat er aan leerstof wordt aangeboden in groep 8. Dat maakt de start volgend jaar makkelijker. Zie groep 8 als een samenvatting van de hele schoolcarrière, met verdieping van de stof. Zo komen alle spellingsregels nog een keertje voorbij. Rekenen wordt uitgebreid naar grotere getallen en meer breuken. Omdat veel kinderen in de puberteit raken, komt bij biologie seksuele voorlichting aan de orde. Bij wereldoriëntatie gaat het over de hele wereld.

Taal in groep 8

Spelling staat in het teken van de herhaling, dus alle regels komen in hoog tempo nog een keer voorbij. Het leren van nieuwe woorden blijft echter gewoon doorgaan, ook op de middelbare school. Lezen blijft dé manier om de woordenschat te vergroten en spelling te verbeteren.

Bij grammatica is er aandacht voor het bijvoeglijk gebruikte voltooide deelwoord. Ofwel: ‘de beantwoorde vraag’ en ‘de vergrote foto’. Moeilijk daarbij is of er nou wel of geen extra d’s, t’s of tussenletters bij moeten. In groep 8 leren de kinderen ook nog het verschil tussen de lijdende en de bedrijvende vorm. Bijvoorbeeld: ‘Ik sla hem’ (bedrijvende vorm), of ‘Hij wordt door mij geslagen’ (lijdende vorm). En ook belangrijk: het verschil tussen ‘groter dan’ en ‘even groot als’.

Zelf gaan de kinderen ook aan de slag met taal. Ze leren verschillende soorten tekst zelf schrijven, zoals een brief of een artikel voor een krant of tijdschrift. Je kind oefent ook met zijn mening vormen en uitspreken in een discussie. Dat kan bij taal, maar ook kunnen kinderen in discussie gaan bij een vak als nieuwsbegrip, aardrijkskunde of geschiedenis.

Rekenen in groep 8

Je kind gaat rekenen met miljoenen en miljarden. Ook hierbij worden kommagetallen gebruikt, bijvoorbeeld: hoeveel nullen heeft 1,2 miljoen? Met deze getallen gaan de kinderen ook optellen, aftrekken en vermenigvuldigen.

Het delen tot achter de komma komt aan de orde en de relatie tussen deling, kommagetal en breuk. De kinderen werken met tienden, honderdsten en duizendsten. Ze plaatsen de getallen op de getallenlijn, waardoor ze kunnen zien welke getallen dicht bij elkaar liggen en welke niet.

Breuken vereenvoudigen en delen en vermenigvuldigen is nieuw. Zo leren kinderen de relatie met kommagetallen, procenten en verhoudingen. Rekenen met de percentages gaat met minder mooie getallen dan in groep 7. Ook leren ze rekenen met percentages boven de honderd procent.

Met geld rekenen gaat ook verder. Behalve hoeveel geld je teruggeeft van tien of vijftig euro, leren de kinderen ook hoe je handig kunt bijleggen, zodat de caissière een briefje of een hele euro kan teruggeven. En hoeveel kost een fles cola als je er 3 koopt voor de prijs van 2?

Nieuw is dat de kinderen leren uitrekenen hoe je op een kaart op schaal de echte afstand berekent. Ook krijgen ze een afstandentabel en leren ze gemiddelden te berekenen.

Verplichte eindtoets in groep 8

Groep 8 is het jaar waarin alles gericht is op de overgang naar de middelbare school en de verplichte eindtoets. Dit jaar moeten scholen een eindtoets van Cito of een andere eindtoetsaanbieder afnemen. Ondanks dat de toets verplicht is, mogen scholen een bepaalde Citoscore niet meer als toelatingseis stellen. Bindend is nu het advies van de directie en leerkrachten van de school. Kinderen kunnen behoorlijk zenuwachtig of onzeker worden van de Cito of andere toetsen. Leerzeker kan ze een steuntje in de rug geven door een Cito-training of een training voor een andere eindtoets.

 

Naar de middelbare school: stap voor stap

Op de meeste scholen bespreken de leerkrachten in november met de ouders het voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs.

In januari/februari/maart zijn er op veel scholen open dagen.

Voor 1 maart krijgt iedere leerling in groep 8 een schooladvies waarbij geadviseerd wordt welk soort school in het voortgezet onderwijs het beste bij hem past. Daarna wordt de leerlingen via de basisschool aangemeld voor het voorgezet onderwijs op de gekozen school.

Rond half april volgt de verplichte eindtoets. Deze eindtoets meet de kennis die leerlingen hebben op het gebied van taal en rekenen. Ook toont de eindtoets aan welk type vervolgonderwijs bij een leerling past. De eindtoets is dus een hulpmiddel om vast te stellen of het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs goed op elkaar aansluiten. De eindtoets is geen examen. Leerlingen kunnen niet slagen of zakken voor de toets.

In juni krijgen de ouders van de middelbare school te horen of de leerling wordt geplaatst.

Contact Leerzeker

Linda van Deursen
J.H. van 't Hoffweg 28
1402 VK Bussum
+31649909671


Anneriet van den Maagdenberg
J.Thijssenstraat 10
1403 LZ Bussum
+31615115359
Versla de zomerdip en blijf lekker oefenen in de vakantie!

Versla de zomerdip en blijf lekker oefenen in de vakantie!

Geplaatst op: 2023-06-08

Nog even en dan is het zomervakantie. Ook in de vakantie is het goed om bezig te blijven met lezen, de tafels enz. In dit bericht een paar tips om dit op een leuke manier te doen.

Lees meer Meer nieuws
Spelenderwijs werken aan de executieve functies

Spelenderwijs werken aan de executieve functies

Geplaatst op: 2022-09-01

Executieve functies zijn manieren waarop je je eigen gedrag stuurt. Denk aan iets plannen, je aandacht ergens bij houden, je impulsen onder controle houden en op tijd komen. Executieve functies zijn de regel- en a

Lees meer Meer nieuws
  • Wij kunnen niets anders zeggen dan dat wij blij zijn met de manier waarop Linda onze zoon inzichten en zelfvertrouwen geeft

    Sandra
  • Spelenderwijs komen alle letters voorbij en af en toe ook de vriendjes van 10

    Sophie
Sandra Sophie

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.